Smekmånader

Om smekmånader

Smekmånader är perioder efter en vigsel då de gifta umgås på tu man hand. Ofta tar man ledigt från jobbet för att kunna njuta till fullo av en smekmånad. Denna artikel redogör för smekmånader i allmänhet, och en elbil kan vara pricken över i:et att hyra på en smekmånad.

 

Vad är en smekmånad?

 

Enligt

källan är en smekmånad en tid efter ett bröllop med betoning på lyckliga aktiviteter. Detta kan omfatta en bröllopsresa någonstans. De flesta brukar åka till varma länder, ofta exotiska där man får uppleva kulturer och natur som inte finns i Sverige. Givetvis beror ens möjlighet att åka utomlands på ens budget; har man låg budget kanske det kan räcka med en vecka på Mallorca, har man å andra sidan gott om pengar kanske man väljer att åka en månad till exempelvis Sydafrika eller runt om Sydostasien. Endast fantasin sätter gränser!

Smekmånaden är tänkt att ge en härlig tid för paret att blicka tillbaka på. Man kan skaffa sig nya erfarenheter och kunskaper om landet eller länderna man reser till. De flesta dokumenterar ofta sin bröllopsresa med bilder som de sparar åt sig själva eller publicerar på sociala medier. Det finns också exempel på brudpar som gifter sig utomlands i det landet de senare kommer att vistas i.

Vad är värt att tänka på inför en smekmånad?

  • Reseförsäkring.

Aftonbladet har publicerat en artikel över aktiviteter som inte täcks av reseförsäkringen. Det kan vara värt att kolla upp sin nuvarande försäkring och kolla om det kanske finns en som är bättre.

  • Vaccin för att förhindra sjukdomsfall.

1177.se har en gedigen lista över vilka zoner i världen som har hög smittorisk av ett virus. Är man rädd att ta vaccin kan man be om att få lugnande medel innan injektionen. Det är speciellt viktigt för äldre par som gift sig under senare dagar att verkligen ta relevanta vaccinationer eftersom immunförsvaret hos äldre ofta är försvagat.

  • Vid graviditeten kan en kvinna utsättas för extra påfrestningar. Det är viktigt att dricka ordentligt och äta tillräckligt med salt för att må bra i värmen.
  • Kolla så att man har växelpengar med sig och att man inte bryter mot några lagar i landet man ska resa till. Detta gäller speciellt i länder utanför Europeiska Unionen.
  • Ta seden dit man kommer och passa på att upptäcka det exotiska landet.
  • Se till att någon kan vattna blommorna där hemma och – om man har husdjur – se till att husdjuren har det bra och får mat, vatten och motion i rimliga mängder.
  • Det kanske viktigaste rådet är att åka till ett resmål som Utrikesdepartementet klassificerar som säkert. Detta innebär att inget krig pågår och att varken hungersnöd eller extrem torka sker där.

Listan som du hittar här redogör för de länder som UD avråder från att resa till. Det kan vara klokt att följa nyhetsrapporteringen själv för att avgöra om ett land är säkert eller ej.

Du kanske också gillar...