Smekmånadens brokiga bakgrund

 

Riktigt när människan började fira smekmånad efter sitt bröllop är det egentligen ingen som vet, men det mesta tyder på att man har hållit på med bruket åtminstone sedan 1500-talet. Svenskan skiljer sig från de flesta språk genom att kalla traditionen för smekmånad, en månad av smek, till skillnad från andra europeiska och icke-europeiska språk som i stället kallar den för honungsmånad.

Vare sig man kallar den för en månad av smek eller en månad av honung så är dock tanken den samma; efter bröllopet skall paret få tid på tu man hand för att lära känna varandra bättre och njuta av varandras sällskap. Det är icke att förglömma att det förr i tiden var just efter att de gift sig som paren fick lov att vara ensamma då man innan bröllopet alltid krävde att bruden skulle ha ett förkläde (i betydelsen en person som följde med som sällskap) med sig om hon skulle träffa en man som inte var en nära släkting.

Som alltid är fallet med traditioner och historiska företeelser så finns det en hel del, vitt skilda, teorier om vad syftet med smekmånaden är men de flesta brukar vara överens om att det, som sagt, var en tid för de nygifta att sammanfogas. Man hoppades på att bruden, som fram till dess förväntades vara oskuld, skulle bli gravid och att paret skulle bli lyckliga genom denna lilla frist från vardagen.

En annan teori är att detta är en gammal vikingatradition där man efter ett bröllop gav paret en stor mängd mjöd som skulle vara i en månad. Mjöd, som delvis är bryggt på honung, ansågs vara en fruktbarhetsdryck och man trodde på fullaste allvar att om de nygifta drack mycket av denna tiden efter bröllopet så skulle barn definitivt uppstå. Om det låg någon sanning i detta är svårt att avgöra men troligast är nog att paret, som under en månad gick omkring smått berusade, förmodligen ägnade extra mycket tid i den äktenskapliga sängen.

Bruket att resa iväg tillsammans är en senare tradition med rötterna i 1800-talet. I vissa aristokratiska kretsar handlade det inte alls om ett tillfälle för paret att få vara i fred, utan snarare en gruppresa med familj och vänner. Man åkte runt till olika städer och byar för att hälsa på släktingar som av olika anledningar inte kunnat närvara vid bröllopet och då det tog lång tid att resa var en månad en skälig tidsperiod.

I Sverige, och många andra länder, är det idag vanligt att smekmånaden består av en semesterresa där de nygifta åker till ställen som de båda drömt om att få spendera tid på. Eftersom det hela är mycket romantiskt brukar man åka till exotiska resmål där man kan njuta av god mat, härligt väder och bra underhållning men det finns också par som föredrar äventyrsresor eller träningsresor; allt efter tycke och smak. Så länge både är överens om destinationen så är en smekmånad ett härligt tillfälle att få resa – för det gillar väl nästan alla?