Att tänka på för att få en perfekt smekmånad

När bröllopsdagen till slut är över, efter ett års planering, och alla gästerna har gått hem, kan man lätt känna en typ av antiklimax – nu är det roliga över. Men det man inte ska glömma är att man har bröllopsresan kvar! Det går dock inte att slappna av helt, för precis som med bröllopet krävs det en hel del planering för att själva smekmånaden ska bli precis som man vill.

En sak som man bör bestämma sig för tidigt är till exempel om man vill resa iväg direkt efter bröllopet eller om man vill stanna hemma i några dagar eller veckor efter bröllopet innan man åker. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. I det förstnämnda fallet får man stanna kvar i ”bröllopsbubblan” ett tag till, och verkligen hänge sig åt varandra. Man skjuter helt enkelt på vardagens återkomst, och kan njuta i fulla drag av sin första tid som gifta tillsammans. Om man reser iväg direkt efter bröllopet krävs det dock en hel del framförhållning och planering. Man måste till exempel ha sett till att ordna med ett nytt pass om man bytte namn i samband med att man gifte sig, och ha packat väskorna i förväg.

Om man istället stannar hemma en kort period efter bröllopet får man chans att landa lite efter festligheterna, och kan dessutom ordna med pass och packning i efterhand. Vissa tycker att lite av smekmånadens magi försvinner på detta sätt, medan andra föredrar att ta sin tid – det är helt enkelt en smaksak.

Oavsett om man väljer att åka direkt efter vigseln eller senare bör man dock självklart ha planerat och bokat sin resa långt i förväg. Detta är viktigt av flera anledningar, men de mest självklara är att man måste se till att det finns plats på det hotell och de flygningar man har tänkt sig, samt att man måste hinna ta eventuella vaccinationer som krävs för det resmål man har valt.

När man diskuterar resmålet för smekmånaden är det viktigt att båda parterna är öppna med vilka förväntningar de har på bröllopsresan. Om ena parten tänker sig en äventyrsresa, medan den andra vill ta det lugnt och slappa i solstolen, kommer minst en person att bli besviken när man kommer fram. Genom att diskutera saken på förhand kan man komma överens om kompromisser, eller hitta ett resmål där båda kan få det de vill. Smekmånaden kommer ju precis som bröllopsdagen att bli ett minne för livet, så det är viktigt att det blir ett positivt minne.

När man väl kommer hem från smekmånaden väntar dock den grå vardagen för de flesta. En perfekt bröllopspresent att ge till sig själva är då färdiga matkassar från Mat.se. På det sättet besparar man sig en del av vardagsbestyren, som att hitta på vad man ska äta till middag och att handla mat. På Kampanjjakt.se kan man dessutom få en Mat.se-rabattkod, så att man kan unna sig andra typer av guldkant på vardagen med pengarna man sparar, och dra ut på smekmånadskänslan lite längre.