Cravings för kalligrafi & wedding stationary? Pretty Paper visar vägen

studioI många år har jag upplevt kalligrafi som förlegat, tråkigt och tillrättalagt. Trots att det är ett imponerande hantverk så har det känts för ohippt – något som några få bokstavstrogna (haha) sysslat med. Men under de sista åren har kalligrafi och framförallt handtextat fått ett helt nytt uppsving. Många har experimenterat och tänjt på gränserna kring vad kalligrafi är och kan vara, modern kalligrafi, handtextat och telefonkluddiga illustrationer har fått ta plats i all typ av design – men särskilt i bröllopsinbjudningar och annat wedding stationary.

DO IT YOURSELF!
Om du vill handrita en helt egen variant så är det bara att plocka fram pennorna och laborera med olika stilar på texten. Klipp och klistra ihop tills du är nöjd och scanna in. Sen är det bra att småfixa eventuella skavanker i ett program som PhotoShop. Save. Print. Klart! Eller?

handmade_01Om du inte känner att det här med att skriva och rita själv är din grej så har jag gratis-mallar för ett helt wedding stationary som du kan ladda ner. Det är framtaget speciellt för Vintage Honeymoons läsare och som allt annat här på bloggen så är dessa freebies snygga. Med mallarna är det bara att fylla i era egna namn och din egen information. Dock behöver du vara någorlunda datavan – då kommer det gå galant, kika in på www.prettypaper.se/forfree för att ladda ner mallarna, dessutom ingår en guide och tips på material.

handmade_02CRASH COURSE I TRYCKSAKER
Färger
Svart på vitt papper är alltid snyggt och är aldrig fel. Det lyfter kalligraferade och handritade texter fantastiskt. Men experimentera med färger också – färger i ungefär samma kulör kan vara svinsnyggt att blanda, tex aprikosrosa färg på laxrosa papper. Tänk på att färgen på skärmen inte alls behöver överensstämma med det utskrivna resultatet – testa dig fram tills det blir den färg du vill ha.

Typsnitt
Det finns många typsnitt som är gratis för privat bruk. Till exempel finna många fina på Google Fonts www.google.com/fonts. Tipsar även om dessa fina gratis-typsnitt med fin handritad och kalligraferad känsla. De ingår även i gratis-mallarna:

www.1001freefonts.com/janda_elegant_handwriting.font
www.google.com/fonts/specimen/Amatic+SC

Papper
Jag tycker bara obestrukna papper gör sig bra med den handritade känslan. Och gärna att det är ett naturvitt papper som kombineras med papper i pastelliga kulörer. Om du vill ha lite rustik känsla så passar brunt kraftpapper/kvistpapper bra. En skrivare klarar olika tjocklek på papper, men de allra flesta klarar upp till 160 g. Om du lämnar in på ett utskriftsställe så brukar de kunna köra 300 g papper i sina maskiner.

Här är även tips på massor av bra inspiration:
swisscottagedesigns.com
feastcalligraphy.com
may-belle.com
plurabellecalligraphy.com
mollyjacquesillustration.com

All min lycka till!

Cecilia Börjesson från Pretty Paper
www.prettypaper.se

2 kommentarer på “Cravings för kalligrafi & wedding stationary? Pretty Paper visar vägen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>