Traditionen säger.

Wedding-LongstoweHall-AA-11FotografAnna Rosell

Att bruden ska bära någon gammalt, något nytt, något lånat och något blått är en ramsa som många hört. Många är det också som efterföljer den. Men hur många av er vet egentligen varför man ska bära alla dessa konstiga saker? Kanske inte ens synliga, utan gömda under klänningen. Vart kommer traditionen ifrån, och vad betyder den egentligen?

På engelska lyder ramsan Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe. Som ni märkt är den sista delen borttagen i den svenska versionen, dess betydelse är dock att med en liten peng i skon kommer bruden att få barn.

Att bära något gammalt ska symbolisera att bruden behåller en del av det liv som hon lämnar, föräldrahemmet,  för giftermålet. Något nytt visar dock på att hon välkomnar det nya liv hon kommer få. Något lånat symboliserar delvis sparsamhet, men även att hon kommer att ha kvar sina vänner och sin familj. Det blåa är slutligen hoppets färg, himmelsblå står för lycka och den blå safiren är trohetens sten.

Som ni märker är traditionen en smula ålderdomlig, vilket inte är så konstigt med tanke på att det just är en gammal tradition. Att gifta sig idag handlar förhoppningsvis inte så mycket om att lämna sin gamla familj (hej informationsåldern och internets underbara intåg!) men det kan för den sakens skull ändå kännas fint för en del att bära något som brudar gjort i århundraden förut.

Karolina_Edgren_2Foto: Klara Granberg

Men lite modernisering skadar ju inte! Inte heller att faktiskt ha koll på vad den gamla traditionen står för, så att man utifrån detta kan göra något personligt av den. Varför inte ha två helt omatchande gamla broscher i håret, om man kommer från en familj som aldrig kan bestämma sig? Att låna något av sin blivande man, som symboliserar en ny vana man lagt sig till med gemensamt? Eller sticka ner två blå sugrör i brudbuketten, om man hoppas på många roliga kalas framöver?

Vad tycker ni? Har ni några andra roliga förslag på vad man skulle kunna bära för att få en alldeles egen touch av den gamla traditionen? Kommentera gärna nedan med hur ni själv gjorde, eller med smarta tips till kommande brudar!

Miss Malin of Vintage Honeymoon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>