Krönika – ”Men man vill ju inte ha en ful vas..”

lorre-joke”Just det, man får ju presenter!” ”Men man vill ju inte ha en ful vas..” ”Är det för lite?” och ”Men gud, jag känner ju knappt människan, vad ska jag nu hitta på?”

Vi pratar presenter och inte vilka presenter som helst utan bröllopsgåvor och alla åsikter och frågor kring det. På det glada 80-talet när mina föräldrar gifte sig fick de och alla deras vänner praktiska saker att ha i hemmet. Gärna en brödrost, fyra glas i en serie eller varför inte gå ihop för en dammsugare? För att då började livet som egen och man hade en lägenhet att fylla ut. Nuförtiden och synnerligen om man väljer att ha en påkostad fest har man också oftast den ekonomin att man redan har det mesta till hemmet och många oroar sig inför hur man ska göra med presenterna. Så här är lite Q&A ur flera perspektiv.

Vi behöver inget men vi vet att folk vill ge presenter, vad kan man göra då?
A. Be dem sätta in ett bidrag till en förening, fond eller hjälporganisation
B. Säg att ni endast önskar er något hemgjort eller ätbart
C. Önska er upplevelser

Är det okej att skriva att man önskar sig pengar?
Ja men det kan vara bra att ha ett mål med dem, t.ex att man vill ut och resa eller att man vill skänka bort dem till bättre behövande. Om man egentligen vill ha pengar för att täcka festens omkostnader skulle jag antingen rekommendera en mindre fest, ha betalbar eller be om en mindre kuvertavgift. Bara ”pengar” är på gränsen till oförskämt.

Hur mycket pengar är lämpligt att ge?
Det är helt och håller upp till dig, din ekonomi och hur nära du känner paret. Man ska våga ge 100:- om det är det man kan avvara, ingen vill göra dig fattig på kuppen.

Hur gör man för att flera personer inte ska köpa samma sak?
Många större varuhus har listor som tjänst dvs. om brudparet lämnar in önskelistan kan affären bocka av mot den när gästerna inhandlar gåvan. Man kan även be sin bröllopskoordinator eller toastmaster om hjälp så får först till kvarns gälla som tumregel.

Är det okej att inte köpa något alls?
Det handlar inte om vad det kostar utan ska mer symbolisera en lyckönsking. Om du väljer att skriva en låt, hjälpa till och fixa dekor eller lovar bort barnvakt i framtiden brukar det vara lika uppskattat. Självklart är det kotym att lyckönska men hur du gör det är upp till dig.

Vad gör man om man får den där vasen man verkligen inte vill ha?
Om du är så orolig att du ska få saker du inte vill ha måste du våga vara tydlig innan bröllopet. För om någon ger dig en förskräcklig vas har den personen säkerligen valt ut den med omtanke och det är oförskämt att skicka tillbaka i en sådan här situation. Hellre övertydlig innan än otacksam efter.

Om man inte har så mycket pengar vad kan man då t.ex köpa?
Jag själv fick en tavla med ett plockat fyrklöver i bröllopspresent, den hänger i köket och påminner mig varje dag om deras fina omtanke. Varför inte fylla brudparets frys med massa hembakta bullar eller bjud på en picnic på presentkort? Våga vara kreativ även fast du inte anser dig som en konstnär, allt med värme & omtanke väger tyngre än nollor på banken.

Lady Maria of Vintage Honeymoon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>