Krönika – Men hur gör vi med musiken då?

Foto: Juniper Nova

Kära läsare, medmänniskor och hugade bröllopsfantaster. Jag har blivit ombedd att i egenskap av musiker och ’good fella’ här på Vintage Honeymoon, prata lite om bröllopsmusiken och dess vedermödor och glädjeämnen. Och det gör jag så klart mer än gärna! Det blir samtidigt ett litet axplock av frågeställningar, tips och tricks och allmänna matnyttigheter som jag fått med mig i samband med de tvåhundratalet bröllop jag varit musikaliskt inblandad i. Mycket nöje!

Det här med att alla ska bli nöjda är något jag får höra ofta. För vissa brudpar går det i det närmaste som en röd tråd genom hela arrangemanget. Det finns så klart en hel del konventioner, traditioner och pretentioner om hur ’det perfekta bröllopet’ ska vara och musiken är så klart inget undantag från detta. Huruvida det perfekta bröllopet ens skall vara målet är i och för sig en annan diskussion, men jag tror att om man omger sig med skickliga, dedikerade och kreativa människor så har man de bästa förutsättningarna för succé. Återigen är musiken inget undantag från detta.

Många parametrar kan ni som brudpar inte styra över och i grund och botten är det faktiskt dina gästers eget ansvar att de har trevligt. Med det sagt är det min uppfattning att en riktigt bra avslutning på kvällen är det som tenderar att lysa allra klarast i gästernas minnen, och det suddar absolut ut alla små moln på bröllopshimlen (om det fanns några sådana det vill säga).

Ett bra band kan definitivt bidra en hel del till att forma denna upplevelse. Om gästerna får lämna dansgolvet svettiga med ett leende på läpparna så kommer lyckan vara gjord. Tro mig – jag har sett det hända många gånger.

Slutsats: Ett bra band kan lyfta festen, och en bra avslutning på ett arrangemang har ofta den magiska funktionen att hela arrangemanget känns väldigt lyckat. Våga satsa mycket på festen!

Foto: Jana Eriksson

En annan stor parameter är ekonomin. Hur mycket är det rimligt att ett band kostar och på vilken ambitionsnivå skall man lägga sig?

Låt oss först slå fast att musik och upplevelsen av levande musik är ett mjukt värde, som i högsta grad är subjektivt. Ett liveband har förmågan att inspirera och sprida energi i rummet som en DJ eller en enkel trubadur inte alls har samma självklara möjligheter till. Levande musik är en lyxvara – låt det få kosta! Jag tror det är en bra investering i festen som helhet. Erfarenhet och kunnande hos ett band är inget som automatiskt behöver betyda att bandet är dyrare, men precis som med till exempel mat så är det de bästa råvarorna som ger den bästa maten. Man kan lyckas träffa rätt utan att lägga någon extra vikt vid detta, men frågan ni måste ställa er är i vilken utsträckning ni vill chansa? Att anlita proffs är alltid att föredra i alla lägen där en bra leverans är viktigt

Slutsats: Sikta inte för lågt. Ett bra band kan kosta en hel del, men kan mycket väl vara den bästa investeringen för festen. Våga satsa lite extra resurser på ett professionellt band som kan göra din fest till allt det den förtjänar att vara.

Fem generella tips:

Tänk på musiken i tid! Bra band är ofta uppbokade. Det är absolut inte för tidigt att boka 6-8 månader innan bröllopet. De flesta bokningar för min egen del sker i januari-februari, och det gäller alltså oavsett när under året bröllopet ligger.

Ta referenser. Lägg inte allt för stor vikt på ljudprov och presentationer. Idag är det ganska lätt att gå in i en studio och spela in ett snyggt ljudprov eller göra en snygg hemsida. Mitt tips är att de band som är mycket bokade och kan visa på bra referenser från tidigare kunder är värda att satsa på.

Det som är viktigt är det som faktiskt levererats tidigare, och det är precis det referenser kan berätta!

Låtlistan. Var inte allt för petig med att bestämma vilka låtar bandet ska spela. Banden har ofta en bred repertoar och vill kunna känna sig fria att anpassa sig efter publiken i stunden. Att skicka en referenslista och prata om genre/artister man gillar är dock väldigt bra. Det ger oss professionella något konkret att utgå ifrån.

Pausmusiken. Precis som med en god ost så är även ”hålen en del av osten”. När bandet tar paus har det ändå ett ansvar för att festen och dess stämning inte försvinner. Påminn om att pausmusik måste finnas, och det är något som professionella band oftast inte har något problem med att ordna. Detta är också en bra chans för er som brudpar att sätta er musikaliska prägel på festen. En spotifylista eller liknande till bandet i god tid innan är bara uppskattat!

Musik efter det att bandet slutat? Om bandet inte sover över på plats eller inte vill låna ut sin utrustning efter det att de spelat klart kommer festmusiken att upphöra i och med att bandet packar ihop. Vill man att festen ska fortsätta bör man överväga en egen ljudanläggning som komplement. Inte sällan har musiker en önskan om att packa ihop så snart de kan. Arbetstiderna är ofta sena och när själva spelandet är klart väntar många timmar av packande och resande.

Tips: Utse en ansvarig för datorn/iPoden med musik. Det kan annars lätt bli huggsexa om vem som ska vara DJ.

Foto: Gunnar Hall

Jag avslutar med ett par glada bröllopsepisoder jag minns från de senaste åren:

• ”Star Wars Main Theme” som ingångsmarsch i kyrkan!

• Återskapandet av vigselscenen ur filmen ’Love Actually’, som jag fått äran att göra inte mindre än två gånger.

• Vigseln på isen i Lofsdalen där bruden skulle anlända till vigseln med rensläde. Efter en vansinnesfärd på 8 minuter, där renen blivit skrämd av en hund och sedan skenat iväg över isen, kom bruden till slut frusen (men full i skratt) till altare

• En galen helg i Arvika där vi gjorde vigselmusiken, stråkkvartett-mingel och irländsk pubmusik – på bara fyra personer!

• De fantastiska bröllopsfesterna i Järvsö och Sälen 2011, där sista set slutade vid 05:00 på morgonen. Vilket ös!

Johan Mörk
www.johanmork.se

En kommentar på “Krönika – Men hur gör vi med musiken då?

  1. Pingback: Kärlekseufori och inläggsnostalgi. | Vintage Honeymoon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>