DIY – Kocken Christin visar hur du gör en minitårta

När det vankas bröllop och är dags för provsmakning gör jag ofta en liten modell av tårtan så att paret får känna smakerna utan att hela tårtan ska gå till spillo. Här guidar jag er steg för steg hur ni går tillväga.

Låt det smakas!
Christin Blomberg, kock och bröllopskoordinator på Christins Bröllop

Vi började med att stansa ut 3 cirklar ur en tårtbotten med hjälp av en Timbalring som är bra att bygga tårtan i alternativt ett glas om du inte har ett sådant verktyg.

På bilden har vi lagt i en tårtbottenbit och börjat klicka i svartvinbärsmousse se recept här samt lite fler tips här.

Ovanpå moussen läggs en ny tårtbotten och sedan fyller man på med hallonmousse och toppar sedan med sista tårtbotten högst upp. In i frysen minst en timme.

Här har de kommit ur frysen, timbaltårtan till vänster och frihandsbyggda tårtan till höger. Man får skära försiktigt på insidan av timbalformen för att få moussen att släppa.

Nu är det dags att lägga på ett lager med smörkräm som både ska få sugerpasten att fästa och hindra moussen från att ge genomslag i färg genom den vita sugerpasten/fondanten. Det kan vara lite trixigt då moussen är kall och gärna vill frysa även smörkrämen som då får svårt att fästa och om moussen tinar för mycket blir det för smetigt för smörkrämen att fästa. Blir moussen för mjuk, ställ in tårtan en liten stund i frysen igen. Tungan rätt i munnen, tålamod och jobba på snabbt och med små mängder och ytor i taget är bästa tipset.

Nu är det dags för sugerpasten/fondanten! Är den för hård för att lätt kunna kavlas kan man mikra den några sekunder så blir den smidigare. Kavla ut en tunn platta och lägg den försiktigt över tårtan. Nu gäller det att varligt stryka och sträcka lite i sugerpasten så att den smiter åt om tårtans sidor utan för mycket veck. Skär rent runt nederkanten på tårtan och så har det blivit dags att dekorera tårtan!

Här kan man ju släppa loss fantasin och pynta med vad man vill. Vi valde att göra en fjäril av sugerpaste och vi kavlade dessutom in ett rutmönster på sugerpasten innan vi la den på tårtan.

Det finns speciella konditorformar att köpa för detta, men vi hittade en fjärilsformad kakform i plast bland barnens leksaker, och den gick fint att använda.

Sugarpasten kan man färga in med vanlig hushållsfärg. Tänk på att ta lite färg i taget, det är lättare att göra den mörkare än ljusare i efterhand. Men tänk också på att göra tillräcklig mängd på en gång. Det är svårt att blanda till en ny omgång och få den i exakt samma färg som den första. Man kan också knåda in några droppar pepparmyntsolja i degen.

Kavla, tryck ut formen och forma till fjärilen.

Om man klämmer till vingarna så de blir tunnare i kanterna blir den mer naturtrogen. Vi använde en hummergaffel för att trycka till vingkanterna.

Lägg fjärilen så den får stöd under torkningen.

Låt torka en dag och fäst den på tårtan med lite kristyr.

Voila! Din alldeles egna minitårta! Perfekt för det lilla bröllopet, provsmakning eller som bakelse.

Min hemsida för cateringen: Hemma hos Christin
Min hemsida för koordineringen: Christins Bröllop
Min blogg: Bröllopsfesten
Vill du köpa min bok klicka här! 

2 kommentarer på “DIY – Kocken Christin visar hur du gör en minitårta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>