En morgon i blomsterhallen

Att vara florist innebär väldigt ofta att man ska upp i gryningen och ner i stövlarna. Med det vill jag säga att den romantiska och konstnärliga delen av detta yrke har en motpol, nämligen den tuffa morgontidiga inköpsrundan på blomsterhallarna i Årsta.
Den grå industriella byggnaden, alla tunga holländska långtradare, packvagnar och armbågar… ja när man ser detta framför sig är det svårt att ana dofterna, färgerna och mångfalden på insidan. ”Hallarna” är en marknadsplats för blomstergrossister, de öppnar redan vid 4 och stänger vid lunchtid, blomsterbutikerna är här långt före öppningstid och köper in sina blommor.

Det är en spännande miljö som jag verkligen gillar, ganska bufflig, larmig och lite kaotisk men väldigt härlig. Blommor säljs på bunt, priserna varierar beroende på vad grossisten fick för pris på blomsterauktionen i Holland, för de flesta blommor i handeln har passerat Nederländerna. Det finns lokala odlare också, som den ekologiska roshandlaren från Järna. Hos honom handlar jag gärna även om priset är lite högre, kvalitet kostar.

Man kan få tag i mycket annat bra också. Äppellådor, krukväxter och grenar till exempel. Snackar man med sina handlare så kan de fixa fram det mesta. Själv var jag där för att köpa in blommor till en fotografering men råkade köpa med mig ett helt flak med lavendel, jag fick ett så bra pris så jag kunde inte låta bli. Men jag hoppade över fågelholkar.

//Madelin

Foto: Madelin Downey

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>