Intervju: vintagebröllop

Det är inte alla som vill gifta sig traditionellt med vit klänning och gå längs altargången med sin pappa.

Madelin Downey har hittat sin nisch och driver i dag eget som stylist och florist med en vintage touch. Här berättar hon om hennes tips för bröllop med mer touch of vintage.

Vad är det för största skillnad på ett vintagebröllop och ett traditionellt bröllop?
Ett vintagebröllop har en nostalgisk känsla, ett vingslag från förr, det är ofta detaljerna som gör det. Klänningen eller frisyren gör stilen, oftast en kombination. Det börjar kanske med att man hittar en fin klänning i en vintagebutik och sen så växer hela temat fram. Jag älskar när folk går hela vägen och tar temat till sitt yttersta!

Vad är det för typ av människor som vill ha ett vintagebröllop?
- Det är förvånansvärt ofta vanliga brudpar som kanske inte annars har en retrostil. De vill göra något annorlunda och personligt när de ska gifta sig och de flesta passar i 40-50-tals stil, och även i 60-tal à la Mad Men för den delen! Det är lätt att klä upp sig med retrokläder. Det finns så mycket fina klänningar och de flesta blir urtjusiga i vintagefrisyrer, som filmstjärnor.

Jag har förstått att du har gjort blombuketter till Catherine Deneuve och Pernilla August, i vilka sammanhang?
- Jag brukade leverera blommor till Svenska Filminstitutet och när det var finbesök av filmstjärnor fick jag i uppdrag att specialkomponera buketter och blomsterdekorationer åt dem.

Vad är din specialitet?
- Jag har många strängar på min lyra, förutom blommor och hårstyling så jobbar jag med styling och dekor i kommersiella sammanhang, den röda tråden är min djupa kärlek till förkrigstiden. Swingeran är min favoritperiod och det brukar lysa igenom i det mesta jag gör. Jag spelar alltid gamla raspiga jazzskivor när jag jobbar, ibland tar jag ett par danssteg också.

Vilka är dina tre hetaste tips till årets bröllopspar?
1. Mitt stående tips är att lita på sin personliga smak och låta den genomsyra hela bröllopet. Snegla inte så mycket på andra, om du älskar violer och Bullens pilsnerkorv så är det ett perfekt tema för ditt bröllop!
2. Fokusera på gästernas välmående så blir stämningen i topp, ni kommer ändå vara festens absoluta epicenter.
3. Satsa på en duktig fotograf! Dagen går fort och det är obetalbart att ha alla detaljer bevarade i efterhand.

Intervjun är från stilbloggen Salong K
Av: Alexandra Öfverman
Foto: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette och Alicia Swedenborg

Madelins websida www.downey.se

2 kommentarer på “Intervju: vintagebröllop

  1. Eller hur! Alltid roligt när man kan ge tips och tankar till en bred publik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>