Floristens tips – brudbuketter

Brudbuketten är en rolig och viktig del av brudklädseln, det är ofta den första detaljen som man lustfyllt kastar sig över när det vankas giftermål.

- Åh jag älskar blommor, kanske ska den vara helt krispigt vit? Förresten, den ska nog vara blodröd och klassisk! Eller ska den se ut som om jag plockat den själv…?! Kanske blekt rosa, eller färgglad… och det måste vara pioner!

Vid sekelskiftet var det vanligt att brudgummen mötte upp bruden i kyrkporten med buketten som en gåva. Nu är det ibland ett ganska svårt val och för att göra det enklare finns det några saker att beakta innan man bestämmer vilken bukett det ska bli.

HELHET
Börja med att tänka över hela tanken med bröllopet och hur ni vill att era gäster ska uppleva dagen. Vad ska det vara för slags känsla som ska genomsyra den? Kommer ni bjuda på ett lantligt bröllop eller en mindre fest? Är den kyrkliga ceremonin viktig, och är det en stor kyrka? Vilka är era favoritfärger? Det är bra att ha ett tydligt tema, ett som återspeglar er som personer. Ni kan exempelvis ha ett genomgående färgtema eller en epok, eller varför inte brudparets favoritsyssla? Temat kan vara musik eller resor, det kan också vara Gammalt Tivoli eller Till Havs. Samla ihop några bilder som sammanställer hur ni vill ha det och gör ett collage.

BALANS
Buketten ska förstås passa dig och din personlighet men också din fysiska uppenbarelse. Det är bra att eftersträva en balans med buketten, tänk på att följa upp formen på klänningen eller kompensera där det behövs.
Här kan även tanke om färgen och strukturen på klänningen vara på sin plats. Är det en nougatfärgad spetsklänning du valt eller en blank vit sidenklänning? Välj blommor som har samma uttryck som klänningen, eller som ger dig den rätta stilen och attityden. Välj hellre färg än färglöst, det är en glädjens dag och blommor finns i all världens färger! Ge din florist en bild eller ett tygprov på på både brud och tärnklädsel så att färgvalet på blommorna blir harmonisk med klädseln.

SÄSONG
Kolla med din florist vilka blommor som är i säsong! Drömmen om pioner går snabbt upp i rök om man gifter sig i september, däremot är dahlior en sensommarblomma som kan ge ett liknande uttryck. Vårblommor som ranunklar och anemoner är också för dig som gifter dig tidigt på året men det finns massor av fina sommarblommor som kan ge din bukett den där trädgårdskänslan du drömde om. Rosor i alla färger och former finns året om och på hösten kan man få tag i underbara bärkvistar som ger vilken rosbukett som helst den rätta attityden.

Tänk om, tänk nytt, ge dina gäster en överraskning
// Madelin Downey, florist på Downeys Blomster & Jazz

Foto: Eva Hildén Smith // LaBelle Rockette Fotografi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>