En fotografs bekännelser

Hallå där alla!

Mitt namn är Alicia Swedenborg, jag jobbar som bröllopsfotograf jorden runt med Stockholm som bas och jag har fått den stora äran av Madelin & Maria att gästblogga här på Vintage Honeymoon om allt som har med bröllop och foto att göra! Japp, ungefär varannan vecka kommer jag att ploppa in här och lämna lite goda råd inför er bröllopsfotografering. Eftersom det är hög tid att boka sin bröllopsfotograf om man gifter sig 2012 tänkte jag i detta första inlägget bjuda på lite bra tips inför (enligt mig, men jag kan anses som lite partisk) stora valet!

ATT BOKA BRÖLLOPSFOTOGRAF – hur gör man?

Förut bläddrade man i de gula sidorna, numera googlar man och hej å hå vad många fotografer man hittar! Förutom samlingssidor såsom www.brollopsfotografer.com, www.weddingphotographers.se, www.lovelyweddings.se för att nämna några, så är det google som gäller. Så mitt råd att göra en stor kopp te och börjar surfa!

Leta efter några fotografer vars stil ni gillar, det är det allra viktigaste. Man kan förhandla sig till förändringar i upplägg, pris, paket men en sak du aldrig kan ändra är fotografens stil så det är superduper viktigt att du gillar den. Kika på flera bröllop för att kolla att fotografen håller en jämn nivå och försök sätta er in i bilderna – skulle ni bli nöjda om detta var era bröllopsbilder eller skulle ni önska att de var fler uppställda bilder, mer detaljer, fler spontana ögonblick…?

De flesta fotografer har färdiga ”bröllopspaket” och det är bra att kolla vad som ingår – har det allt som ni vill ha eller kommer behöva eller måste man köpa till det separat? Reseersättning, digitala högupplösta filer, album, bearbetade bilder etc. En billig fotograf blir snabbt dyr om inte allt är inkluderat!

Boka möten med några av dina favoritfotografer, detta är en person som kommer vara med dig en stor del av bröllopsdagen så det är viktigt att man förutom att gillar fotostilen även ”klickar” personlighetsmässigt, att ni känner att ni förstår varandra, kan kommunicera och att ni känner att ni kan slappna av och lita på fotografen. Skriv ner en liten lista med alla frågor och funderingar ni har och gå igenom den med fotografen på mötet. Saker som kan vara bra att ta upp är:

1. Hur jobbar fotografen – styr den upp situationer eller fotar den bara vad som sker naturligt? Naturligt ljus eller ska det riggas blixtar? Vad gör ni om det regnar? Hur brukar fotografen gå tillväg vid gruppbilderna?

2. Hur ser fotografen på just era bröllopsförhållanden – mörk kyrka, trång festlokal eller dyl?

3. Vad är inkluderat i paketet – digitala filer, album, reseersättning? Är bilderna bearbetade? Hur stora är de? Albumen som fotografen erbjuder, hur är kvalitén – kommer det hålla enda tills era barnbarn sitter och bläddrar i det? Be att få titta på framkallade bilder, det är stor skillnad på bilder på en upplyst datorskärm och riktiga bilder!

4. Andra saker som är unika med ert bröllop – ni är fotorädda eller att ni kommer rida in på en elefant, hur löser fotografen det? Fråga, fråga, fråga om allt mellan himmel och jord!

Nu har ni troligtvis hittat er favoritfotograf – hurra! Se till att boka han/henne snabbt som attan, en bröllopsfotograf bokas upp så långt som flera år i förväg och har oftast ”först till kvarn”-principen. Se till att ni skriver ett ordentligt bokningsavtal för båda parters skull, exakt vad ni har bokat, leveranstider, användningsrätt, ansvarsområden är några saker som är viktiga att ha med.

Som jag sa i inledningen så är jag kanske lite partisk men jag tycker verkligen att bröllopsbilderna är så otroligt viktiga. Man planerar i flera månader (ibland år), lägger ner massa kosing, samlar alla människor som man älskar lite extra och allt man har kvar att minnas det hela är bilderna. Så kom ihåg – stil, personkemi och fotopaketsinnehåll! Och ett bra avtal. Lycka till!

I kommande inlägg kommer jag ta upp hur man kan få ut det mesta av sin bröllopsfotografering, hur man kan göra den personlig, vad man kan hitta på om det regnar, hur man kan få in foto på andra sätt under dagen, vad man kan göra med bilderna efteråt… Jag har massor att dela med er! Om ni har några frågor eller ämnen ni vill att jag ska prata om är det bara att lämna en kommentar här så ska jag svara så bra jag bara kan på dem alla!

www.aliciaswedenborg.com

4 kommentarer på “En fotografs bekännelser

  1. Wow, that’s what I was looking for, what a stuff! existing here at this blog, thanks admin of this web page.|

  2. Pingback: vintagebröllop, vintage, bröllop, bröllopsfotograf, bröllopsinspiration, bröllopstips, råd, bröllopsfotograf, bröllopsfotograf stockholm, bröllopsfoto, bröllop stockholm | bröllopsfotograf stockholm | wedding photographer | bryllupsfotograf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>